Raad van Europa komt weeral naar rand rond Brussel

Door Karim Van Overmeire op 20 januari 2017, over deze onderwerpen: Raad van Europa, Taalbeleid, Vlaams karakter

Raad van Europa mengt zich in soap in Linkebeek

De Tijd, 20 januari 2017

 

De Raad van Europa stuurt een 'fact finding mission' naar de Vlaamse rand rond Brussel. Die moet uitzoeken waarom minister Liesbeth Homans (N-VA) Damien Thiéry (MR) weigert te benoemen als burgemeester van Linkebeek.

De missie komt begin februari naar Linkebeek. Dat zegt Vlaams Parlementslid Karim Van Overmeire (N-VA), die zelf in het Congres van Lokale en Regionale Autoriteiten van de Raad van Europa zetelt, en bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans. De Raad van Europa is de organisatie die het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens bewaakt.

De missie komt er na een klacht van de partij DéFI - het vroegere FDF - over het verplicht gebruik van Nederlands in de gemeenteraden van de zes faciliteitsgemeenten rond Brussel. Volgens Van Overmeire heeft Thiéry ook een mondelinge klacht ingediend over zijn niet-benoeming als burgemeester. 'Al heeft de commissie die de zaak behandelt daar nooit een document van gezien', zegt de N-VA'er.

Homans weigert al sinds 2007 om Thiéry te benoemen omdat hij de taalwetgeving overtrad door Franstalige oproepingsbrieven te versturen voor de verkiezingen van 2006. Ze duidde de Nederlandstalige Eric De Bruycker aan als burgemeester, nadat de Franstalige meerderheid weigerde iemand anders dan Thiéry voor te dragen.

'We zijn een beetje verrast dat er weer een missie komt', zegt Homans. 'In 2014 werd al eens een genuanceerd rapport geschreven.' Dat maakte een stand van zaken op, nadat de Raad van Europa in 2008 had geadviseerd Thiéry te benoemen. Homans is 'niet van plan haar standpunt te veranderen'. De Raad van State gaf haar ook al gelijk.

De komst van zo'n missie ligt gevoelig omdat die de federale coalitiepartners MR en de N-VA lijnrecht tegenover elkaar plaatst. Tot nu toe slaagden ze erin de communautaire hommeles op lokaal vlak niet te laten overslaan naar het federale niveau. Daar geldt dat het communautaire in de koelkast steekt tot aan de verkiezingen in 2019.

'De communautaire pauze kwam er op vraag van de MR', zegt Van Overmeire. 'Toch pookt een MR-Kamerlid (Damien Thiéry, red.) het communautaire vuur op. Men kan niet tegelijk brandweerman zijn in Brussel en pyromaan in Straatsburg. De Raad van Europa wordt misbruikt als instrument in een politieke strijd en als breekijzer om de taalwetgeving eenzijdig te wijzigen'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is