Peperstraat wordt langer

Door Karim Van Overmeire op 27 december 2014, over deze onderwerpen: Bibliotheek, Erfgoed

De nieuwe Aalsterse hoofdbibliotheek, die begin 2018 verrijst op de Pupillensite, moet zo bereikbaar mogelijk zijn. Een deel van de bestaande gebouwen wordt daarom gesloopt zodat de Peperstraat, die doorgetrokken zal worden richting Graanmarkt, een extra toegang biedt.

Leen De Smedt

Aalst

Van een ongeschikte kelder in De Werf naar een aangenaam kennis- en ontmoetingscentrum dat inzet op digitale ontwikkelingen. Zo ziet de stad de evolutie van de huidige naar de nieuwe hoofdbibliotheek. Om zoveel mogelijk mensen aan te trekken, moet de nieuwe bib vooral bereikbaar zijn.

'Meerdere ingangen zullen ervoor zorgen dat de mensen vanuit verschillende richtingen het complex kunnen binnenstappen', zegt schepen van Bibliotheken Karim Van Overmeire (N-VA). 'Om ook toegang langs de kant van de Kattestraat mogelijk te maken, zal een deel van het massieve gebouwenblok worden gesloopt waarna de Peperstraat doorgetrokken wordt in de richting van de Graanmarkt. Tussen de verlengde Peperstraat en de bib komt een pleintje waar het aangenaam is om te verpozen.'

Het deel van de Pupillensite waar de bib gehuisvest wordt, het gewezen gebouw van de Gerechtelijke Politie, is geen beschermd erfgoed. Als de architect het wil, kan er dus een groot stuk afgebroken worden.

'Wat en hoe, daarvoor is het wachten op de precieze plannen', vertelt Van Overmeire. 'Wat zeker zal blijven staan, is de gevel van het L-gebouw. Om een contrast te maken met die robuuste buitenkant, wordt er op de binnenkoer een atrium bijgebouwd met veel glas en licht.'

Het is het autonoom gemeentebedrijf voor stadsontwikkeling AGSA die de nieuwe bib in opdracht van de stad moet ontwikkelen. De conceptnota is sinds september klaar, en momenteel wordt nagedacht over de beste indeling. Het interieur zal alvast veel Aalsterse erfgoedelementen bevatten. Wat er in het overige gedeelte van de Pupillensite terechtkomt, is nog niet duidelijk.

Coalitiepartij CD&V is nog steeds vastbesloten om er alle stadsdiensten in onder te brengen, nadat ze eerst negen jaar naar de Post-site verhuisd zijn. De stad plant de eerste fase van de nieuwbouw van de bib in 2016, in 2018 moet het klaar zijn.

Het Nieuwsblad, Dender, blz. 38.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is