Engelen met blozende wangetjes

Door Karim Van Overmeire op 11 januari 2018, over deze onderwerpen: Erfgoed

In het koor van de Sint-Martinuskerk in Aalst staat een uniek bouwwerk: de sacramentstoren is een stenen toren van ongeveer 8 meter hoog en 3,3 meter breed gebouwd voor het bewaren van hosties. De toren is versierd met niet minder dan 38 beelden en talrijke reliëfs. Dit unieke beeldhouwwerk uit 1604 is van de hand van Hiëronymus Du Quesnoy de Oude, ook bekend als de ontwerper van Manneke Pis.

Eind vorig jaar startte het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) met de restauratie van dit uitzonderlijk kunstwerk. “Tijdens dit onderzoek kwam aan het licht dat de witte beelden van de sacramentstoren aanvankelijk helemaal niet wit waren. De beelden waren meerkleurig geschilderd in natuurlijke kleuren,” zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire. “Sommige beelden waren vier tot negen keer overschilderd. Het is duidelijk dat de smaken en gewoonten veranderden door de eeuwen heen.”

Sommige beelden waren oorspronkelijk versierd met blozende wangen, felroze oren en donkerbruine wenkbrauwen. Op andere plaatsen werden dan weer decoratieve elementen in bladgoud en uitgewerkte schaduwpartijen teruggevonden. Dat het beeldhouwwerk van hoge kwaliteit is, bewijzen onder andere de uitgewerkte buikspieren van de kleine engeltjes. 

De beelden worden gedemonteerd en overgebracht naar het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) voor verder onderzoek en behandeling. De architectuur van de sacramentstoren wordt ter plaatste behandeld. Meer onderzoek is noodzakelijk om het verdere verloop van de restauratie te bepalen. Wat wel zeker is, is dat het hier gaat om een uitzonderlijke vondst van 17de -eeuwse schilderingen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is